sâmbătă, 7 septembrie 2013

Prima zi la Târgul de Turism Rural de la Albac

După cum probabil ştiţi, Centrul de Informare şi Dezvoltare Turistică Zlatna are un stand de informare în cadrul Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac, ediţia a IX-a, care se desfăşoară chiar acum. Deschiderea manifestărilor a avut loc la ora 10.00, toate standurile fiind vizitate de diverse personalităţi şi oficialităţi. Pe la noi au trecut, nu contează ordinea (dintre cei pe care i-am recunoscut): primarul oraşului Abrud, ing. Simina Nicolae, primarul comunei Albac, d-nul Tiberiu Todea, preşedintele Consiliului Judeţean d-nul Ion Dumitrel, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Alba, d-nul Alin Cucui şi d-nul Florin Roman, primarul comunei Bucium d-nul Cornel Năpău, fostul deputat Corneliu Olar, preşedintele ANTREC Alba, d-nul Emil Comşa (parteneri în organizarea târgului) etc.
d-nul primar Tiberiu Todea (stânga) şi d-nul Ion Dumitrel -preşedintele CJ Alba

primarul comunei Bucium, d-nul Cornel Năpău (dreapta)
Ca şi o primă concluzie, lumea a fost surprinsă de imaginea, mai bine spus de noua imagine, a oraşului Zlatna. Cei care au trecut prin oraş în drum spre Albac, ne-au spus că: "Acolo la voi la Zlatna se vede că se face, aveţi oameni vrednici în fruntea oraşului). Am împărţit peste 200 de hărţi a oraşului şi peste 300 de pliante cu Zlatna Sport Center, pe lângă celelalte materiale pe care le-am pus la dispoziţie celor interesaţi. Am acordat un interviu Radio Cluj/Radio România Internaţional şi am vorbit despre Zlatna, trecut şi prezent, posibilităţi de dezvoltare a turismului, ca şi primă oportunitate de salvare a zonelor foste monoindustriale.

Sala de Sport din Albac a fost anul acesta (spre deosebire de anul trecut) arhiplină, standurile de prezentare acoperind majoritatea zonelor ţării. La această oră, s-a terminat Concursul Gastronomic, a avut loc şi o Expoziţie de Pictură, iar concursul de pescuit este în plină desfăşurare. 
În cortul meşterilor populari am întâlnit-o pe d-na Eugenia Croitoru, nelipsită de la această manifestare. Prietenul nostru neobositul Achim Emilian din Almaşu Mare, este şi el prezent cu un stand încărcat de istorie şi de tradiţie. Fără doar şi poate, ediţia din 2013 a Târgului de Turism Rural de la Albac, este deja un succes, după doar o zi. 


marți, 3 septembrie 2013

Sărbătoare la Trâmpoiele

Duminică a avut loc o sărbătoare a satului Trâmpoiele, "Fii Satului", cu ocazia instalării noului preot, părintele Truţă. Este un model al cunoscutei sintagme româneşti "Omul sfinţeşte locul" şi aş adăuga eu se pot face lucruri minunate cu puţin, dar cu implicare. Au fost de toate, parada portului popular, muzică populară, plăcinte, mici şi bere. 
 Satul Trâmpoiele, în urma asfaltării drumului devine astfel de mic colţ de rai, liniştit, cu peisaje superbe, cu oameni deschişi cu care poţi discuta despre obiceiurile locului, despre întâmplări şi legende. De sus de la "Rupturi" se vede departe către Buceş-Vulcan şi Găina, Vf. Vâlcoi şi Dâmbăul. Cetatea de la Grohaş aşteaptă să destăinuie poveşti de mult uitate.
La sărbătoare au participat şi fostul deputat Corneliu Olar şi preşedintele Consiliului Judeţean Ion Dumitrel, care se îndrepta spre inaugurarea Muzeului Memorial Avram Iancu, care a fost de curând reabilitat. 
Sărbătoarea a fost susţinută de Primăria Oraşului Zlatna şi de neobositul consilier local, Borza Iosif (Sivică, cum e cunoscut în zonă).
Am fost undeva sus, deasupra satului, să fac câteva poze. Am întâlnit o familie, pe a cărei gospodărie scria "Popas La Lenuţa". Am intrat de curios să întreb dacă vor să facă ceva în turism. Mi-au răspuns că e doar aşa, de distracţie, şi m-au invitat la masă. Ciorbă, sarmale, vinars etc. Nu am rămas decât la un pahar de suc, le-am mulţumit pentru ospitalitate şi am plecat. Dar am rămas plăcut surprins de modul în care aceşti oameni au ştiut să primească un străin.
Trâmpoiele este satul în care am fost de cele mai multe ori anul acesta, din toate satele aparţinătoare Zlatnei. Poate pentru că am observat că acolo e voinţă. Sau poate că peisajele m-au atras. Nici nu e prea important. Important e că, de astăzi, satul Trâmpoiele devine o destinaţie turistică în sine. Mergeţi acolo şi nu veţi regreta!